Ciasto "Pani Walewska"
Składniki na ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
pół szklanki cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 ml kwaśnej śmietany
200 gram margaryny
Dodatkowo potrzebujemy słoiczek dżemu porzeczkowego lub śliwkowego, a także pianę ubitą na sztywno z 4 białek i orzechy włoskie ok 200 gram.
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części. Ciastem wyłożyć dwie foremki o kształcie prostokąta o wymiarach 35x25 cm, wierzch nakłuć widelcem, posmarować cienko dżemem i przykryć pianą z białek. Na pianę rozłożyć orzechy, można też dodać rodzynki i płatki migdałowe. Tak przygotowane placki piec osobno w temp 180 stopni ok 20 min.
Krem budyniowy:
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 szklanki mleka
cukier waniliowy
5 łyżek cukru kryształu
2 żółtka
Zagotować 1 szklankę mleka, pozostałe składniki dokładnie połączyć i wlać na gotujące się mleko. Tak ugotowany budyń wystudzić, a następnie zmiksować z kostką zimnego masła.
Kremem przełożyć upieczone wcześniej i wystudzone ciasta kruche.
Smacznego

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz