niedziela, 10 stycznia 2016

Francuskie smakołyki

Składniki:
Opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 3 jabłka, cynamon, cukier waniliowy, 1 jajko.
Jabłka pokroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych, następnie pokroić w cieniutkie plasterki. Zagotować dwie szklanki wody ze szczyptą kwasku cytrynowego, na gotującą sie wodę wrzucić plasterki jabłek, gotować ok 3 min tak by stały się plastyczne. Wyjąć z wody i ostudzić. Ciasto pokroić w 1,5 cm paski, rozwinąć, posypać cynamonem i cukrem, ułożyć 5 plasterków z jabłek i zwinać w rulonik. Z części ciasta można również zrobić koperty, do środka wkładając kosteczki jabłek otoczonych cynamonem. Piec ok 20 min w temp 180 stopni. Po ostudzeniu można posypać delikatnie cukrem pudrem.
Jabłka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz