piątek, 1 stycznia 2016

Malinowe wspomnienie

Składniki na biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę na sztywno, stopniowo dodając cukier, oraz żółtka. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać delikatnie drewnianą łyżeczką. Biszkopt piec ok 15 min w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu pokroić na 3 części różnej wielkości tak aby można było ułożyć "piramidę" jak widać na powyższym zdjęciu.


Krem śmietankowy:
500 ml śmietanki 30 %, 2 łyżki cukru pudru, dodatkowo maliny. Zimną śmietankę ubić na sztywno mikserem, pod koniec ubijania dodać cukier puder, pod koniec ubijania dodać maliny i delikatnie wymieszać. Kremem przełożyć biszkopt.

Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz