niedziela, 24 stycznia 2016

Mini drożdżówki

Składniki na ciasto drożdżowe:
2 szklanki mleka
kostka drożdży
pół szklanki cukru kryształu
1 kg mąki pszennej
4 żółtka
100 gram margaryny

Dodatkowo: 2 jabłka, cynamon, kwasek cytrynowy.

W ciepłym mleku rozkruszyć drożdże, wsypać cukier i odrobinę mąki i odstawić rozczyn na 15 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy miękką margarynę, żółtka, połowę przygotowanej mąki i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy ciasto aż będzie odstawać od ręki, podsypując od czasu do czasu mąką. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok godzinę. Po tym czasie wycinamy kółka i układany na środku jabłka z cynamonem. Wierzch można posypać kruszonką. Pieczemy ok 20 min w temp 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz