Mini drożdżówki
Składniki na ciasto drożdżowe:
2 szklanki mleka
kostka drożdży
pół szklanki cukru kryształu
1 kg mąki pszennej
4 żółtka
100 gram margaryny
Dodatkowo: 2 jabłka, cynamon, kwasek cytrynowy.
W ciepłym mleku rozkruszyć drożdże, wsypać cukier i odrobinę mąki i odstawić rozczyn na 15 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy miękką margarynę, żółtka, połowę przygotowanej mąki i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy ciasto aż będzie odstawać od ręki, podsypując od czasu do czasu mąką. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok godzinę. Po tym czasie wycinamy kółka i układany na środku jabłka z cynamonem. Wierzch można posypać kruszonką. Pieczemy ok 20 min w temp 180 stopniach.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz