Pomazaniec
Ciasto I:
6 białek
1/2 szklanki cukru
1 łyżka octu
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki ziemniaczanej
Ciasto II:
6 żółtej+2 całe jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Wlewamy na dużą blaszkę na przemian ciasto białe i czarne, mieszamy widelcem i znów białe i czarne i mieszamy widelcem. Piec ok 35 min w temp 180 stopni. Po ostudzeniu przekroić placek na pół.
Krem:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
Ugotować krem, wystudzony utrzeć z 1 margaryną.
Na I część ciasta kładziemy połowę kremu, na krem okrągłe biszkopty, zalwamy czerwoną tężejącą galaretką, wykładamy resztę kremu, i przykrywamy drugą połową kremu. Wierzch polewamy polewą(3 łyżki mleka, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki margaryny).

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz